Universitetslivet adskiller sig meget fra gymnasiet. Her er 10 tips til, hvordan man klarer uni med succes.

Universitetslivet adskiller sig meget fra gymnasiet. Her er 10 tips til, hvordan man klarer uni med succes.

Опубліковано: 8. jan. 2020 Автор: Juraj S.

Overgangen fra gymnasiet til universitetet bringer mange ændringer i de studerendes liv. Hænder fulde af studiematerialer og undervisningstimer til sent på aftenen. For at gøre overgangen lettere for dig har jeg skrevet et par gode tips til, hvordan du klarer alt nemmere. Gennemfør dit introduktionssemester uden problemer!

Lange ferie og hviletid

God nyhed til at begynde med - universitetsstuderende har længere ferie end studerende på gymnasiet. Skolestart er normalt først engang i løbet af september, hvilket betyder at også skole pligterne starter senere. Derfor kan sommeren endda vare op til fire måneder uden undervisning.

Det akademiske år har to dele

Skole- og studieår er meget forskellige. Det akademiske er opdelt i 2 semestre. Hver af dem tager normalt 12-14 uger. Ved afslutningen af hver er der en eksamensperiode. Den nøjagtige tidsplan for studieåret bestemmer hvert universitet selv, og det kan varieres i detaljer.

Lærernes tilgang ændrer sig markant

Akademikere kræver logisk og kritisk tænkning, viden og formulering af egne meninger. Lærerne betragter dig som voksen, der forventes at arbejde ansvarligt og selvstændigt. Det er vigtigt at lære at planlægge tiden, så du har tid nok både til studie og fritidsaktiviteter, men også til afslapning.

Lær at prioritere

Din undervisningsuge afhænger af et skema, som normalt ikke dækker alle fem arbejdsdage. Det er institutionen eller underviseren, der beslutter om forelæsninger er obligatoriske eller ej, mens seminarer eller praktik i mindre grupper er som regel obligatoriske. Men selv de undervisningstimer, hvor man ikke behøver at være til stede, er dog ofte meget nyttige og næsten uundværlige for at bestå eksamen.

Frihed med ansvar

I gymnasiet var de fleste af os stadig under vores forældres opsyn. Alt ændrer sig lige pludselig fra en dag til en anden. Den hurtige opnåede frihed kan sommetider resultere i et par vilde uger, hvor livet kører lidt udenfor sporet. Men før eller senere kommer der en grusom opdagelse, at en varm middag ikke kommer fra himmelen, og støvsugeren støvsuger ikke uden din hjælp. Det er vigtigt at klare alle dine pligter og at indse, at du bliver nødt til at stole kun på dig selv.

Studiejob

De fleste universitetsstuderende har et studiejob. Ikke kun for at supplere for SU, men hvis de arbejder i faget, har de en bedre chance for at få arbejde bagefter. Jobtilbuddene fra branchen offentliggøres ofte på universitets webside. Chancen for at varetage et studiejob er afhængig af både studieskemaet og ens evne til at planlægge tiden godt og effektivt. Der er både mere eller mindre udfordrende og tidskrævende studieretninger. De lange sommerferier tillader dog, at også dem med mere tidskrævende studier kan finde et spændende job.

Universitetet tilbyder million muligheder

At sidde og høre på forelæsninger er kun en lille del af universitetslivet. Det vil være synd ikke at udnytte alle de vidunderlige muligheder, som universitetsårene tilbyder. Læs og bo i udlandet gennem Erasmus + programmet, tilmeld dig en frivillig praktikplads eller deltag i skole- eller fritidsaktiviteter. Sådanne aktiviteter giver dig praktiske færdigheder og forbedrer dit CV i høj grad.

Få gode kontakter

Når du ankommer til universitetet, så prøv at kommunikere med folk omkring dig. Ikke kun at få nye venner, men også fordi de sandsynligvis har det samme interesse for faget som dig. Disse forhold hjælper dig med at få bedre styr på dine studiepligter, men kan også skabe langvarige venskaber og et godt professionelt netværk. Husk at melde dig til grupper på de sociale medier, hvor du nemt kan kommunikere med klassekammeraterne og finde nyttige oplysninger og studiematerialer.

Gå til biblioteket

Biblioteker er et ideelt og roligt sted at læse. Få en snak med en bibliotekar om, hvordan bibliotekets søgningssystem fungerer. Dette vil hjælpe dig med at finde de materialer, du har brug for, hurtigt og effektivt. Returner bøger til tiden, så de andre studerende kan også bruge dem. Skriv ikke i bøgerne. Hvis du har brug for at lave noter, så brug fx farvede klæbemærkater.

Forberedelse til den første eksamen

Prøver på universitetet er enten mundtlige eller skriftlige. Det er vigtigt at planlægge eksamensperioden på forhånd og planlægge din studietid effektivt. Læs ikke i sidste øjeblik! Tag dig tid til at gentage og slappe af dagen før eksamen, og gør noget, som du nyder. Hvis du har svært ved at forstå læsestoffet, så tilmeld dig en studiegruppe, lær sammen med andre klassekammerater eller find en passende vejledning. Held og lykke!