Hvordan forbereder man sig bedst til en jobsamtale?

Hvordan forbereder man sig bedst til en jobsamtale?

Udgivet den: 3. jun. 2019 Forfatter: Juraj S.

Under en jobsamtale skal din fremtidige arbejdsgiver finde ud af, hvad dine færdigheder og viden er, samtidig med at han vurderer, hvordan du kan passe ind i arbejdspladsen. Inden interviewet skal jobansøgeren altid forberede sig grundigt. Overlad ikke noget som helst til tilfældigheder.

Man skal altid begynde sin jobansøgning med et velskrevet CV. Det behøver ikke at være langt, tvært i mod.  En side med opsummering af arbejdserfaringer og en kort beskrivelse er nok. Husk at ikke må glemme noget, da hver enhver arbejdserfaring kan hjælpe arbejdsgiveren med at beslutte sig for, hvem der skal inviteres til jobsamtalen.

Inden interviewet skal man tage sig god tid til at indsamle grundlæggende oplysninger om virksomheden, hvor længe har firmaet været på arbejdsmarkedet og hvad de fokuserer de på. Det er også godt at have viden om, hvad der sker i virksomheden og at få et generelt overblik over sektoren.

Hvis du virkelig er interesseret i stillingen, skal du være opmærksom på, at i der dag er der en stor konkurrence om de interessante job, og at det er vigtigt at kunne sælge sig selv godt ved jobsamtalen. Du får ikke en chance nummer to.

Særligt yngre kandidater har nogle gange uberettigede krav. Der er nemlig tit et mismatch mellem hvad de selv kan tilbyde og hvad de forventer at få i løn. I de fleste EU-lande er det obligatorisk at offentliggøre løn på jobannoncer. Ansøgeren får således en mere omfattende information om stillingen inden jobsamtalen. Efterfølgende har han/hun ret til at få den forudbestemte løn indskrevet i ansættelseskontrakten. Med andre ord, før jobsamtalen vil ansøgeren vide, hvor meget kan man tjene som medarbejder i virksomheden. Ved indgåelse af en ansættelseskontrakt må arbejdsgiveren ikke fastsætte en anden løn end det der stod i jobannoncen. Løngrundlaget omfatter ikke ekstra tillæg som f.eks. natarbejde, overarbejde, arbejde på helligdage, eller bonus.

I fremtiden skal der tages højde for de dramatiske ændringer på arbejdsmarkedet med mange nye krav fra arbejdsgiverne. I de kommende år vil vi stå over for en betydelig effekt af automatisering, hvor maskiner erstatter mange medarbejdere. Ifølge de seneste OECD-data er op til 34 % af arbejdspladserne i fare.

Arbejdsmarkedet, overalt i verden, vil kræve flere teknologi- og programmeringsfærdigheder. Gode computerkompetencer vil være yderst vigtigt, og efterspørgslen efter it-specialister vil være stor. Arbejdsgiverene vil imidlertid også kræve kreativitet, originalitet og kritisk tænkning fra medarbejderne. Fleksibilitet og kompleks problemløsning vil også have en stor betydning på arbejdspladsen.