Vejledning for første gang – Et par gode råd til studerende og tutorer

Vejledning for første gang – Et par gode råd til studerende og tutorer

Udgivet den: 24. jun. 2019 Forfatter: Juraj S.

Den første lektion kan sammenlignes med en første date. Før den første lektion har både elever, deres forældre, og tutorer mange spørgsmål og de er måske lidt skræmte og nervøse. Hvis det ikke er en enkelt lektion, så er det sandsynligt, at du vil komme til at møde tutoren flere gange i de næste par måneder eller endda år. Derfor skal man undersøge mulighederne grundigt inden man vælger sin tutor.

Hvad skal man passe på, når man vælger en tutor?

Brug tid på at læse tutorens profil på portalen meetnlearn.dk. Profilen  kan efter en kort undersøgelse afsløre mere end man ville endelig forvente. Den  viser meget om tutorens færdigheder, for hvis han/hun ikke giver sin egen præsentation tilstrækkelig opmærksomhed, så betyder det formentlig, at undervisnings kvalitet bliver lige så ringe.

Profilbilledet kan også sige meget om tutoren. Et professionelt billede i høj kvalitet vil  være et tegn på en tutor, der er mere seriøs end en tutor, der præsenterer sig med et foto, hvor han / hun har et glas vin i hånden. Gode referencer samt en verificeret profil kan også være en god hjælp til, hvilken tutor der skal kontaktes. Hvis du søger en tutor til dit barn, skal du være ekstra opmærksom på at du kontakter verificerede og troværdige profiler, og sidst men ikke mindst skal du i den indledende kontakt være opmærksom på, hvordan tutoren kommunikerer. Kortfattet eller afmålt? Høfligt eller uhøfligt? Sæt pris på helhedsindtryk og din mavefornemmelse.

Undervisning sted

Det hænder ofte, at to personer ikke kan altid blive enige om at finde et kompromis, som passer dem begge. Hvis en tutor har foreslået et sted, der ikke passer dig, er det OK at takke nej og kontakte en anden. Det er helt op til dig.

Generelt er det bedre at vælge et neutralt, offentligt sted, såsom en cafe eller et bibliotek. Hvis omstændighederne tillader det, og du er fortrolig med det, kan du arrangere undervisningstimer i dit hjem eller kontor. Med online vejledning behøves du ikke at bekymre dig om overnævnte problemer. Det skal dog tages i betragtning, at du skal sidde på et stille sted med en god internetforbindelse. Og samtidig huske at rydde op det rod, der eventuelt vil kunne ses i baggrundenJ

Studentens første undervisningstime

Tutorens opgave er ikke kun at lære dig om emnet, men også at hjælpe dig med at forstå hele problematikken for at den viden du får, efterhånden kan bruges både i skole og praksis. Dette skal du altid holde øje med. Samtidig skal du (eller dit barn) forberede jer nøje og omhyggeligt til undervisningen, dels for at få mest muligt ud af lektionen, men også for at få samarbejdet at køre godt.

Husk at du aldrig skal være flov over at fortælle tutoren om dine svagheder, uvidenhed og tvivl. Tutor vil ikke give dig karakterer, men han/hun vil hjælpe dig med at blive bedre. Derfor er det vigtigt at du fra starten fortæller, at du måske ikke har helt styr på kun den nuværende lektion, men at du måske også er bagud i de tidligere undervisningskapiteler.

Tutorens første undervisningstime

Det er meget vigtigt at opnå et positiv indtryk i den første undervisningstime. Spørg eleven på forhånd om læseplanen, som du skal undervise fra og forbered dig grundigt til opgaven. Det er også vigtigt at vide, om den studerende vil medbringe sin egen lærebog eller om han/hun forventer, at du selv finder de nødvendige materialer. På den måde undgår du at få behov for at skulle improvisere og måske dermed give et dårligt første indtryk i lektionen.

Det er altid OK at indrømme at der er noget du ikke ved, men hvis du lover en elev at se på spørgsmålet og fortælle ham/hende det senere vide, så skal du altid holde dine løfter.

Hvis alt går godt, kan du være sikker på, at studenten vil anbefale dig til sine venner og klassekammerater. Flere menneske vil kontakte dig, og mange af jer kan endda blive venner.

Og det er noget af det bedste, som privat undervisning kan give dig.