Overvej dine muligheder og din personlighed inden du vælger en tutor. Du leder jo også efter én, der kan se dine svage sider…

Overvej dine muligheder og din personlighed inden du vælger en tutor. Du leder jo også efter én, der kan se dine svage sider…

Udgivet den: 10. dec. 2019 Forfatter: Juraj S.

du ikke forstår den måde der bliver undervist på i skolen, eller du ønsker at forbedre dine fremmedsprogfærdigheder, så er tutoring en meget god løsning. Okay, lad os sige, at du beslutter dig for at betale for en tutor. Det var det nemmeste trin i processen. Meget vanskeligere og sandsynligvis den vigtigste ting er at vælge den rigtige tutor. Hvordan finder du den rigtige tutor lige netop til dig, hvilken undervisningsstil passer godt til dine behov?

Vi kan evaluere og kategorisere tutorer efter flere kriterier, som diskuteres nedenunder. Hver type af lærer og undervisningsform har nogle fordeler og ulemper.

  • Online vs. ansigt til ansigt

Fremmøde måden er én af de ting du skal overveje, når du vælger en tutor. Vil du – og kan du mødes personligt? Det er jo bedre og nemmere at sidde sammen ved et bord, når man skal beskrive mange sider i hæftet med tallene, når du læser matematik eller fysik. Generelt, hvis muligheden er der, skal du foretrække personlig kontakt ved undervisning. Det både nedbryder barrierer og skaber hurtigere et venligt forhold. En lille ulempe kan dog være problemer med at finde mødestedet. Hvis det ikke er muligt at mødes hjemme hos dig eller læreren, hvilket er mest behageligt, skal man nøjes med en café eller et lokalt coworkingcenter. Der kan man blive let forstyrret, og at det kan koste ekstra penge.

Men online lektioner er heller ikke en dårlig ting. Dagens moderne teknologi og hurtige internet gør uendelige videochats med mennesker overalt i verden gratis. De mest egnede emner til denne type vejledning er dem, hvor du har brug for "bare" at skulle forklare. Jeg mener, at du kan høre om plantefamilierne eller engelsk grammatik, det kræver ikke nødvendigvis, at læreren sidder lige ved siden af dig. For eksempel, hvis du bor i en mindre by eller en landsby og vil tale spansk, er online-læring den perfekte løsning, fordi du muligvis ikke finder en lærer til et ansigt til ansigt møde i nærheden af dig.

  • Klassisk lærer versus studerende eller udlænding

Bestem dig for, om du foretrækker en traditionel undervisnings stil eller du leder efter et andet alternativ. Mange lærere, der underviser i almindelige skoler, tilbyder også privat undervisning. Deres mange års erfaring kan være nyttige for dig, men hvis du har brug for en tutor, netop fordi du ikke forstår fortolkningen i skolen, er det måske ikke det bedste valg. Uanset hvad, men især i dette tilfælde, skal du se på referencer fra tidligere studerende, og de vil altid fortælle mest.

Er du åben for en mere innovativ tilgang? Hvis dette er tilfældet, skal du satse på undervisere fra professionelle kredse, der ikke arbejder som lærere i skoler, men som er specialister i faget eller læser på universitetet. Et godt bud fra os er at finde en jævnaldrende tutor.  Pågældende studerende er sandsynligvis interesserede i faget og vil gerne dele sin viden og interesse, og samtidig selv blive udfordret. Hvis han/hun også har gode studie resultater og certifikater, skal du slå til med det samme. Forklaring fra dine jævnaldrende vil gøre det nemmere og mere forståelig for dig, samtidig med at samarbejdet sandsynligvis bliver mere underholdende. Og du kan endda finde en ny ven.

Ved undervisning i et fremmedsprog er det godt ide at vælge rådet nævnt i det første punkt. Vær ikke bange for online vejledning med en der taler sproget som sit modersmål, og som behersker sproget fejlfrit og med en god udtale. 

  • Et fremmed eller et kendt ansigt

Har du en god ven i dit område, der er lærer eller tutor? Ved første øjekast kan dette virke som et perfekt valg. Hvis du er en målrettet og omhyggelig studerende med et ønske om at forbedre din viden, kan det virkelig fungere godt. En nær person, der underviser dig, kender sandsynligvis dine kvaliteter og natur bedre. Dette kan være til din fordel.

Problemet kommer, når du bliver lidt doven. Det sker nogle gange for alle, og det er ikke altid let at finde ny motivation. Hvis du gerne vil aflyse lektionen, kan du nemmere forklare det til en ven. Men selv hvis du møder op selv om du ikke er helt oplagt, så bliver undervisningen muligvis heller ikke til noget. Samtalen med en ven kan nemt blive til en snak om fritid eller fælles venner, og i spilder tid.

 Overvej derfor nøje hvilken type af studerende du er, og hvor ansvarlig du er, inden du vælger en privatlærer. Det er altså også helt okay, hvis du vælger en tutor, som du slet ikke kender personligt, hvor der er en rimelig professionel afstand mellem jer.