Hvordan lærer man at spille guitar? 4 grundlæggende trin

Hvordan lærer man at spille guitar? 4 grundlæggende trin

Udgivet den: 16. jan. 2023 Forfatter: Juraj S.

Guitar er et af de mest populære musikinstrumenter i verden. Mange musikere, sangere og folk, der elsker musik, spiller netop dette instrument. Vil du gerne kunne spille et par sange for at vise dig frem foran din familie og venner, eller stræber du efter at blive en ren professionel? Vi har udarbejdet en praktisk guide og tips til dig, så du kan lære at spille guitar.

Guitar typer

Til at begynde med er det vigtigt at vælge den type guitar, som du vil lære at spille på. Du finder mange guitarmodeller på markedet i dag, som alle falder

i tre grundlæggende grupper.

Disse er:

  • Klassiske guitarer,
  • akustiske guitarer,
  • elektriske guitarer.

Klassiske guitarer

Klassiske guitarer er kendetegnet ved deres mere robuste krop og det faktum, at de ikke spilles med plekter, men med fingrene. De bruges normalt til at spille klassisk musik og flamenco. Det er en populær guitartype, der ikke kun bruges af professionelle, men også af begyndere.

Den klassiske guitar er en af de ældste guitarer, du kan finde på markedet. Deres historie går tilbage til barokperioden, som var fremherskende i det 17. til 18. århundrede. På dette tidspunkt så den klassiske guitar anderledes ud, end den gør i dag. Dens krop var meget mere robust og massiv. Det var i det 19. århundrede, at den fik sin nuværende karakteristiske form. Den klassiske guitar er forløberen for andre guitarer, der udviklede sig fra den, såsom akustiske og elektriske guitarer.

En traditionel klassisk guitar har to bånd. Den skal hvile på venstre ben, og den højre hånd, der spiller eller stryger strengene, skal være tæt på bagsiden af lydhullet. Men hvis du ønsker, at guitaren skal give lidt andre lyde, kan du flytte hånden højere op.

Tidligere blev guitarstrenge lavet af dyretarme. I dag bruges der materialer som nylon eller metal

til dem.

Nogle gange kan du også støde på begrebet "moderne klassisk guitar". Dette udtryk adskiller den nye klassiske guitar fra ældre former for guitarer, der også hører til den klassiske kategori, men som ingen længere bruger. Det kan f.eks. være den seksstrengede tidlige romantiske guitar fra 1790 til 1880, eller tidligere barokguitarer med fem strenge.

Materialer og fremstillingsmetoder for klassiske guitarer kan variere afhængigt af producenten.

Men pæreformen er den mest almindelige.

Interessant kendsgerning

En klassisk guitar med metalstrenge har normalt fjorten bånd og holdes almindeligvis på plads med en strop om halsen og skulderen.

Klassisk guitar krop

Ud over størrelsesopdelingen kan en klassisk guitar også opdeles på baggrund af kroppen:

  • Lamineret - også kaldet krydsfinerskrog. De mest prisvenlige guitarer på markedet har det. Det er et godt alternativ for begyndere, der ønsker at vente med at investere tusindvis af kroner i et instrument. Fordelen ved guitarer med lamineret krop er også deres høje holdbarhed. De er mere modstandsdygtige overfor dårligere håndtering eller at blive flyttet fra sted til sted regelmæssigt.
  • Halvmassiv - fronten på disse guitarer er lavet af massivt træ, mens bagsiden og siderne er lavet af lamineret materiale. Denne kombination giver dig en fyldigere og smukkere lyd, når du spiller. Ulempen er den højere pris og dårligere modstandsdygtighed over for fugt.
  • Massiv - dette er guitarer, hvis krop er lavet helt af massivt træ. Kvaliteten af materialerne er høj, hvilket igen bestemmer prisen. For massive guitarer betaler du som regel flere tusinde kroner. Disse er det bedste valg for professionelle musikere, fordi de giver den smukkeste lyd. Ulempen er den store følsomhed over for høj luftfugtighed, så det er vigtigt at være forsigtig med hvor og hvordan du opbevarer dem.

Akustiske guitarer

En akustisk guitar er kendetegnet ved at have et meget mere komplekst og bredere spektrum end en klassisk guitar. Du kan f.eks. bruge den til rock, folk, blues, pop og country. Et andet plus er, at de er lettere at spille på, fordi gribebrættet er smallere, og kroppen er rundere, hvilket garanterer større komfort.

Denne type guitar har metalstrenge , som er meget stærkere end de nylonstrenge, der bruges på klassiske guitarer. Hvis du spiller på dem uden plekter, kan du dog let komme til skade. Så sørg for at købe et sammen med din guitar.

Den akustiske guitar blev først fremstillet af amerikanske musikinstrumentmagere i det 19. århundrede. Folk kaldte den for "Western Guitar", og musikere behøvede ikke at bruge en forstærker, når de spillede på den.

Den akustiske guitar er ideel for både nybegyndere og professionelle. Du kan spille nogle få toner eller en hel sang. Guitarens lyde er naturlige og kræver ikke nogen elektrisk teknologisk forstærkning.

Akustiske guitarstrenge af metal giver en mere kompleks og lysere lyd end nylonstrenge. De har også en højere spænding og sidder tættere sammen. Kroppen er som regel lavet af forskellige træsorter, og jo bedre kvalitet, jo bedre lyd får du. Cedertræ er f.eks. ideelt, da det understøtter forskellige toner.

Typer af akustiske guitarer

Der findes flere primære grupper af akustiske guitarer, nemlig:

  • Akustisk Orkester Guitar - også kaldet Auditorium Guitar. Denne guitar blev fremstillet i det sidste århundrede, hvor folk brugte den for dens afbalancerede lyd.
  • Koncert Akustisk Guitar - er kendetegnet ved at producere en lysere og skarpere lyd. Nogle modeller kan producere lavere baslyde.
  • Dreadnought Akustisk Guitar - denne type guitar har en stor og dyb krop, der giver en kraftig lyd og har en mere tydelig bas.
  • Parlor Akustisk Guitar - den var især populær i begyndelsen af det 20. århundrede. Den er kendt for sin lille og slanke krop, som ligner en klassisk guitar. I dag er det kun få mennesker, der bruger den.
  • Akustisk Jumbo Guitar - nogle kalder den en "cowboyguitar". Dens krop er mere udpræget, især i bunden. Denne type guitar giver en ret høj lyd med dybe toner.

Elektriske guitarer

En anden grundlæggende type er elguitaren, som du meget hurtigt og nemt kan skelne fra klassiske og akustiske guitarer. De er ikke robuste og har som regel et interessant, farverigt udseende. Der er også en forskel i den måde, vi bruger den på. Du kan også spille på dem alene, da man i de fleste tilfælde tilslutter dem til hardwaren.

Udstyret behøver ikke at være for stort for dem, der lige har lært at spille elguitar. Et mindre og billigere hjemmesæt er også velegnet, der forbedrer guitarens lyd og giver dig mulighed for at bruge den til sit fulde potentiale.

Den første elektriske guitar blev produceret i 1932, hvor jazzmusikere hovedsageligt brugte den. Den fik dog sin største popularitet i 1950'erne og 1960'erne, hvor den blev et af de vigtigste instrumenter i populærmusikken. I dag bruges den i næsten alle stilarter og genrer, herunder pop, rock, folkemusik, country, blues og jazz.

Denne type guitar anses også for at være en vigtig komponent i udviklingen af elektrisk blues, rock and roll, rock og heavy metal musik.

I hver genre bruges elguitaren forskelligt. I pop og rock kan den f.eks. fungere som rytmeguitar, hvor den spiller akkordsekvenser og sætter takten, eller som sologuitar, der udfylder nogle passager.

Typer af elektriske guitarer

Elektriske guitarer er opdelt i flere typer. Som regel vil du støde på:

  • Stratocaster - denne type guitar blev først fremstillet af Fender. Mange musikere blev dog så forelsket i den, at andre også begyndte at lave den. Det er en alsidig elektrisk guitar, der bruges i næsten alle musikalske genrer. Den er velegnet til både professionelle og begyndere.
  • Les Paul - en enkelt udskæring i bunden af kroppen er kendetegnende for Les Paul-guitarer. Derudover har de en dobbelt pickup, som sikrer et stærkt udgangssignal. Les Paul-guitarer er fremherskende i musikalske genrer som metal, reggae og blues.
  • Telecaster - Telecaster blev også først produceret af Fender. Efter kort tid blev disse guitarer dog så populære blandt musikere, at de i dag findes i andre mærker. Telecasters har en enkelt cutaway og et slankt look. De har en meget klar lyd, hvilket er grunden til, at de er så populære i country- og popmusik.
  • Super Strat - disse guitarer er Stratocaster-inspirerede guitarer. De har en smallere hals og krop, skarpe hjørner og dybe cutaways. Vi bruger dem normalt i rock og metal.
  • SG - de blev lanceret af Gibson, men i dag kan du også finde dem i andre producenters sortiment. SG-guitarer har en symmetrisk krop og to cutaways. Det er en alsidig guitartype, der bruges i mange musikalske genrer.
  • Semiakustisk - deres form og størrelse ligner akustiske guitarer. De har en hul og større krop, hvilket giver dem mulighed for at lave dejlige "runde" lyde. Af denne grund bruges de oftest i jazz og blues.
  • Flerstrenget - de kan have syv eller otte strenge, hvilket giver dem mulighed for at producere meget dybere toner end andre elguitarer. Flerstrengede modeller bruges ofte i moderne metalgenrer.
  • Bariton - denne type guitar har normalt seks strenge og en stor skala, dvs. den del mellem gribebrættet og nulbåndet. Du kan derfor stemme dem lavere end klassiske guitarer. Hard & heavy - disse guitarer er designet til rock- og metalgenrer. De er kendt for at have ukonventionelle og interessante designs.

Andre parametre, der er vigtige for valget af guitar

Når du vælger en guitar, er det vigtigt at se på mange andre parametre end typen.

Kun på den måde kan du sikre dig, at den valgte model vil tjene dig godt.

Grundlæggende spørgsmål, som du skal stille, før du vælger

For at komme i gang skal du besvare et par grundlæggende spørgsmål for at finde ud af, hvilken type guitar der er bedst for dig.

  • Hvilken musik vil du som oftest gerne spille? Den type musik, du vil spille, bestemmer din guitartype. Akustiske guitarer er velegnede til pop, folk, country eller blues. Folk bruger klassiske guitarer primært til klassisk musik, men de vil også være fine, når du spiller pop eller folk. Elektriske guitarer er alsidige, og du kan spille næsten alt med dem. Men de er uundværlige, især inden for metal og rock.
  • Hvad er dit budget? Hvor meget du er villig eller i stand til at betale for en guitar, har stor indflydelse på valget. Begyndere bør nemlig investere mindre i musikinstrumenter. Det skyldes, at de kan opleve, at de holder op med at nyde at spille efter en kort periode. Hvis du begynder, skal du vælge en model, der koster mellem 750 og 1100 DKK. Senere, når du bliver bedre og ønsker at starte en karriere som musiker, skal du investere i en dyrere guitar, der gerne koster flere tusinde kroner.
  • Hvor høj er du? Stil dig selv dette spørgsmål, især hvis du ønsker at vælge en guitar til et barn eller en mindre person. Det vil sikre, at musikinstrumentet ikke vil give problemer, når du spiller. For eksempel bør personer under 160 cm undgå store klassiske guitarer. De bør snarere vælge mindre designs, f.eks. størrelse 7/8 guitarer.

Guitarens størrelse og vægt

Størrelsen og vægten af din guitar afhænger af, hvilken type guitar du vælger. Elektriske guitarer er mindre end akustiske og klassiske guitarer, som har tendens til at være ret store. På den anden side kan deres vægt være højere på grund af nogle komponenter, såsom metalstrenge. Almindelige elguitarer vejer mellem 5 og 7 kg, hvilket kan være for meget for f.eks. børn.

Mange eksperter anbefaler derfor guitarer baseret på alder og højde på den person, der skal spille på dem. Deres anbefalinger er følgende:

Klassisk guitarstørrelse

  • ¼ - kvartguitar - beregnet til mindre børn i alderen 4 til 6 år med en højde på 100 til 115 cm,
  • ½ - halve guitarer - det er større guitarer, der er velegnede til børn i alderen 6-8 år og mellem 115 og 135 cm i højden,
  • ¾ - trekvartguitar - egnet til børn mellem 8 og 11 år og mellem 135 og 150 cm i højden,
  • ⅞ - syv/otte størrelses guitarer - velegnet til børn i alderen 11 til 13 år og til personer på 150 til 160 cm,
  • 4⁄4 – guitarer i fuld størrelse - klassiske guitarer i fuld størrelse, der er velegnede til børn over 13 år og voksne, der er over 160 cm høje.

Elektrisk guitar størrelse

  • ½ - halve guitarer - aldre fra 5 til 8 år og højder fra 80 til 100 cm,
  • ¾ - trekvartguitarer - alder fra 8 til 12 år og højde fra 100 til 125 cm,
  • 4⁄4 - guitar i fuld størrelse - fra 12 år og opefter og fra 125 cm højde.

Størrelse på akustisk guitar

  • ¾ - trekvartguitarer - alder fra 5 til 12 år og højde fra 100 til 120 cm,
  • ⅞ - syv/otte størrelses guitarer - alder fra 12 til 15 år og højde fra 120 til 165 cm,
  • 4⁄4 - guitar i fuld størrelse - fra 15 år og opefter og fra 165 cm højde.

Type af træ

Den træart, der bruges til at lave en guitar, har stor indflydelse på, hvordan den lyder.

Følgende materialer er de mest almindelige:

  • Cedertræ - guitarer lavet af cedertræ er designet til mere stille spil og blød ”strumming”. De er derfor velegnede til begyndere eller til dem, der kan lide at spille guitar, f.eks. ved et lejrbål.
  • Gran - holdbart træ, der ikke har noget imod endnu værre manipulation. Det er et godt valg for dem, der ønsker at læne sig ind i deres spil og længes efter klare, høje toner.
  • Mahogni - det er et mediumhårdt træ af høj kvalitet, der anvendes til guitarkarrosserier og -halse. Dens karakteristiske træk er en stærk respons i bas- og mellemtonefrekvenserne.
  • Lindetræ - er det stik modsatte af mahogni. Det er et blødt og let træ, der glæder med en stærk respons i de mellemste frekvenser. Linden er kendt for sin lavere pris, hvilket er grunden til, at man bruger det til at lave mere prisvenlige guitarer.
  • Palisander (eller rosewood) - et meget hårdt træ, men bruges sjældent til guitarkarrosserier. Vi kan normalt finde det på gribebrætter.
  • Ibenholt - Ebony er også et hårdttræ, der er meget anvendt til fremstilling af gribebrætter. Da det er dyrere, er det dog mere sandsynligt, at du vil støde på det i dyrere guitarer.
  • Ahorn - guitarmagere bruger hovedsagelig dette hårde og holdbare træ til halse. Dens styrke er dens store respons i høje frekvenser.

Prøv guitaren

Når du vil være sikker på, at den guitar, du vælger, er den bedste for dig, skal du prøve den. Tag hen i en musikforretning, tag den i hænderne og se, om den er for tung eller stor. Husk, at du ikke behøver at købe guitaren med det samme. Du kan lade det hele gå dig igennem hovedet eller tjekke på internettet for at se, om de sælger modellen et billigere sted.

Glem ikke tilbehøret

Sørg for at få kvalitetstilbehør til din guitar. Noget tilbehør får du brug for lige fra starten, andet senere.

Væsentligt tilbehør, der gør det nemmere at spille guitar, omfatter:

  • Plekter - glem ikke dette, hvis du vil spille akustisk eller elektrisk guitar. Du kan dog også bruge det på klassisk guitar, især hvis du ikke ønsker at skade dine fingerspidser. Du kan finde interessante plektre på markedet i flere farver, så du kan vælge præcis efter din smag.
  • Guitarstrenge - du gør klogt i at have dem på lager. Du bør vælge dem efter guitartypen.
  • Stativer - I stedet for at stille din guitar på gulvet eller lægge den på en hylde, kan du købe et praktisk stativ til sikker opbevaring af den. På den måde vil du aldrig snuble over den eller få den til at falde ned fra et sted og blive beskadiget.
  • Kufferter eller tasker - du får brug for dem, især når du skal bære din guitar fra sted til sted. En robust kuffert sikrer, at instrumentet klarer rejsen i bilen, bussen eller flyet.
  • Guitarremme - hvis du vil spille på din guitar stående, skal du have en komfortrem. Du finder en række forskellige remme på markedet, hvor stilfulde læderdesigns er blandt de dyreste.

Sagkyndig rådgivning

Du kan også få forskelligt specielt tilbehør til din guitar, såsom guitareffekter, som ændrer guitarens lyd, eller en guitar combo bestående af en forstærker og en højttaler.

Hvordan lærer man at spille guitar?

Når du ved, hvordan du vælger en guitar, kan du begynde at lære at spille på den. Når du spiller guitar, har du generelt to muligheder for, hvordan du kan gøre det:

  • selvlært,
  • lærer/musikskole.

Selvlært

Du kan lære at spille guitar derhjemme. Hele processen vil være længere og vanskeligere, men der er intet at være bange for. Der findes nu praktiske vejledninger i form af bøger, artikler og videoer, der gør det lettere at lære.

Så hvordan lærer man at spille guitar derhjemme? Du skal blot følge nogle få grundlæggende trin:

1. Lær guitaren at kende

Hvis du aldrig har haft en guitar i hånden før, skal du lære den at kende. Se på den og find ud af, hvilke dele den består af. De dele, du kan se på den har forskellige navne. De er:

  • Strenge - det er den del, der skaber lyden, og som du spiller på med fingrene eller et plekter.
  • Stolen - er placeret i den bredeste del af guitarens krop og har en rektangulær form.
  • Klanghul - er et hul, der er placeret på guitarens krop. Al lyden kommer ud af det.
  • Bånd - det er søjlerne på gribebrættet. Halsen - den lange del af guitaren. Det angiver akkorderne.
  • Stemmeskruer - placeret på guitarens hovedstykke. De bruges til at stemme guitaren.

2. At lære akkorder

En akkord er en konsonans af flere toner. Du skal bruge mindst to fingre for at spille den. Det kan være en udfordring for begyndere at lære akkorder, da der ikke findes nogen genveje eller metoder, der kan hjælpe dig med det. Du er nødt til at lære dem udenad ligesom et digt eller alfabetet.

3. Akkordskift

Når du har lært akkorderne, begynder du at skifte mellem dem. Når du spiller, skal du forsøge ikke at koncentrere dig om den ene eller den anden hånd. Prøv at forsøge at skabe et samspil mellem tonerne.

For at gøre det nemmere og sjovere at lære akkordskift kan du prøve at spille sangen Wonderwall af Oasis, som er meget populær blandt begyndere.

4. Regelmæssig øvelse

Guitarspil er en uendelig proces, hvor du konstant kan forbedre dig. Når du har lært at spille en lettere sang, kan du gå videre til den næste, som vil være lidt mere udfordrende. Brug mindst en time om dagen på at spille guitar, og du vil meget snart se de første resultater.

Lærer, tutor eller musikskole

Ønsker du at fremskynde processen med at lære guitar, eller har du brug for at have en ekspert, der holder øje med dig og forklarer dig, hvor du laver fejl? I så fald skal du begynde at gå på en musikskole eller finde en professionel lærer eller tutor, der kan give dig begynderundervisning i guitar.

Flere grundskoler og gymnasier tilbyder guitarundervisning for børn og voksne, hvor de kan lære det grundlæggende, avancerede teknikker og tricks. Kurserne er som regel designet til flere elever , så du kan møde og lære andre musikelskende mennesker at kende.

Hvis du ønsker undervisning kun for dig selv, er det ideelle valg en guitarlærer. Du kan nemt finde en lærer eller tutor på internettet. Guitarundervisning kan foregå online eller personligt, som regel i underviserens lokaler. Så du kan nemt finde guitarundervisning i København, undervisning i Århus, privatundervisning i Odense eller en guitarlærer i Aalborg

Private guitarlektioner er bedre end klasser med flere personer for mange begyndere og avancerede spillere. Det skyldes lærerens personlige tilgang og den mere intensive læring. Du får så meget mere ud af en enkelt guitarlektion.

Lær selv at spille guitar

Guitar er et af de mest populære musikinstrumenter. Det er ikke svært at spille det, men du skal bruge nok tid på det. Hvis du ønsker at se resultater efter blot et par uger og gøre hele læringsprocessen lettere, skal du se på guitarundervisning hos en professionel underviser i stedet for at tage lektioner på egen hånd. De vil lære dig det grundlæggende og forskellige tricks eller hvordan du spiller mere udfordrende sange.