Arbejdsmarkedet vil stille krav til folks mentorfærdigheder

Arbejdsmarkedet vil stille krav til folks mentorfærdigheder

Udgivet den: 6. maj 2019 Forfatter: Juraj S.

Mange af de jobs som vi kender i dag vil forsvinde i Danmark i løbet af de næste par år. Arbejdsgiverne påpeger, at kravene til gode IT færdigheder vil være endnu større end i dag, ligesom krav om gode mentor og formidlingsfærdigheder. Endvidere ses det mere og mere, at arbejdsgiveren ligger vægt på ansøgerens fritidsaktiviteter. Det kan derfor bekræftes, attutor-erfaring som student eller som jobsøgende øger ens chancer for at opnå jobbet væsentligt.

Ifølge World Economic Forum skal 54 % af de nuværende medarbejdere omskoles. Mere end en tredjedel af dem skal omskoles i mere end 6 måneder, 9 % skal bruge et år, 10% skal erhverve nye færdigheder gennem uddannelse i mere end et år. Analytisk tænkning og innovation vil blive de mest efterspurgte færdigheder på arbejdsmarkedet i de kommende år.

Arbejdsgiverne vil dog også kræve kreativitet, originalitet og kritisk tænkning fra medarbejderne. Fleksibilitet og omfattende problemløsning er på forkant. Til dette er det tilrådeligt at man f.eks tager forskellige typer mentor kurser. Hvis man har en erfaring med mentoring eller vejledning, så har man en stor fordel. Denne slags erfaring giver folk forudsætninger for bedre at kunne håndtere stressende situationer, og være bedre til selv at kunne forbedre sine evner til at arbejde selvstændigt og klare egne opgaver. Jobansøgere, der bliver ved at videreuddanne sig, holder sig opdateret i nye softwareprogrammer og forbedrer deres sprogkundskaber, vil opnå succes på arbejdsmarkedet.

I Øst- og Centraleuropa vil stillinger som dataanalytikere, robotteknikere, ingeniører, software og applikationsudviklere og social-media specialister blive efterspurgt i stigende grad inden 2022. Ansættelsesvilkårene forventes også at ændre sig. Der vil være flere og flere fleksible, midlertidige eller freelance stillinger frem for fastansættelser.

Ifølge eksperter vil tidligere lærer erfaringer inden for uddannelse og vejledning blive et stort plus i fremtiden. Arbejdsgiverne kræver et højt niveau af motivation, ambition og fokus på detaljer. Lysten til at lære videre samt krav til loyalitet bliver endnu vigtigere end det er i dag.