Korte spørgsmål

Hjælp de studerende med deres spørgsmål og gør din profil mere synlig. Du kan besvare deres spørgsmål direkte via formularen, når du har logget ind.
Send dit spørgsmål

Danmarks højeste bygning

Juraj S.
Geografi

Hvad hedder Danmarks højeste bygning og hvor befinder den sig?

Svar:

Danmarks højeste bygning, som ikke er en bro, et kommunikationstårn, eller en vindmølle. Det er Herlev Hospital og det er 120m højt.

Danmarks indtrædelse i EU

Hvornår blev Danmark medlem af EU?

Svar:

Det var i 1973, hvor Danmark blev medlem af EU sammen med Det Forenede Kongerige og Irland. På det tidspunkt var der allerede 6 EU stiftende lande (Frankrig, Italien, Belgien, Nederlandene, Tyskland og Luxembourg).

EU medlemslande 2020

Hvor mange lande består EU af?

Svar:

EU har 28 medlemslande, Storbritanien inkluderet, da de officielt  endnu  ikke er trådt ud. Her er en liste over EU medlemlandene efter optagelsesår: Belgien, Frankrig, Italien, Luxembourg, Nederlandene, Tyskland (1958); Danmark, Den Forenede Kongerige, Irland (1973); Grækenland (1981); Portugal og Spanien (1986); Filand, Sverige, Østrig (1995); Cypern, Estland, Letland, Litauen, Malta, Polen, Slovakiet, Slovenien, Tjekkiet, Ungarn (2004); Bulgarien og Rumænien (2007); Kroatien (2013).

EU befolkningstal

Juraj S.
Geografi

Hvor mange mennesker bor der i den Europeiske Union?

Svar:

EU vokser, og de nuværene befolkningstallerne ligger på 512,4 millioner. Nummeret stiger hvert år grundet både immigration og fødetallet.

Ordforråd hos børn

Juraj S.
Dansk

Hvor mange ord kan et barn i gennemsnittet?

Svar:

Ifølge det Danske Sprognævn har et barn i 1. klasse et ordforråd på 5000 til 7000 ord. (Kilde: www.sproget.dk)

Først dansk OL vinder

Hvem var den første dansker, der vandt medalje ved OL?

Svar:

Det var tilbage i 1896, hvor vægtløfteren Viggo Jensen vandt guld i Athen.

Ordforråd hos voksne

Juraj S.
Dansk

Hvor mange ord kan en gennemsnitlig voksen?

Svar:

Ifølge det Danske Sprognævn ligger antallet af ord, som en gennemsnitlig voksen behersker mellem 50.000 til 70.000 ord, . (Kilde: www.sproget.dk)

Danmarks største sø

Juraj S.
Geografi

Hvad hedder Danmarks storste sø og hvor ligger den?

Svar:

Danmark storste sø er Arresø. Den ligger på Sjælland mellem Halsnæs, Gribskov og Hillerød. Arealet er 39,87 kvadratkilometer. Dets dybeste sted er 5,6 m.

Antal af ord i det danske sprog

Juraj S.
Dansk

Hvor mange ord findes der i det danske sprog?

Svar:

Man kan ikke sige præcis, hvor mange ord er der i det danske sprog. I de mange artikler, der findes på nettet, skriver forskere og journalister, at det er svært at skelne fra de tusinde muligheder med sammensætte ord, og mange derivationer, fagord, bøjninger, som et ord tilbyder, og mange ord fra ældre dansk, som bruges sjældent. Ifølge Dansk Sprognævn var der dog blevet lavet et forsøg på at tælle ordene, det estimeres til cirka en million ord (www.sproget.dk). Men der er en generel konsesus, at det nøjagtigeantal aldrig kan fastslåes, fordi sproget udvikler sig hver dag.

Årsagen til polarlyset

Juraj S.
Geografi

Hvorfor opstår der polarlys?

Svar:

Polarlyset - nordlys og sydlys - kan ses omkring 60 til 70 grader nord og syd. Nogen gang endnu i beltet op til 50 grader, hvor Solen er ekstra aktivt. Dvs. endnu i den nordlige centraleuropa, Danmark inkluderet. Polarlyset skyldes af partikler, der udslipper Solen, og derfor er også afhængig af antal af solpletter på Solen. Derfor kan vi nogen gang se polarlyset ikke kun i de arktiske (antarktiske) og subarktiske (subantarktiske) områder. En øget aktivitet på Solen betyder stærkere tilstrøm af partikler mod Jordens magnetfelt. Iltatomer og nitrogen udskyde lys i atmosfæren, som skaber den smukke gul-grønne farve. Nogen gang ser man endda en del af rødlig og blåt-lilla farve.
?
Send dit spørgsmål